Er loopt een dunne scheidslijn tussen toveren en het oog te snel af zijn. Goochelen lijkt op die lijn te balanceren, een echte kunstvorm die je dingen laat zien die ogenschijnlijk niet kunnen. Goochelaars zijn juist door die verrassende en betoverende demonstraties gewilde gasten op bedrijfspresentaties of zakelijke feestjes. Vroeger was het goochelaar schap meer een straatberoep. Goochelaars staan ook wel bekend als illusionisten. Die tonen je iets dat als illusie overkomt. Je ziet wat hij doet, maar hebt er geen idee van hoe hij zijn truc tot stand laat komen. Dat heeft toch vaak te maken met het ‘handige handje’ van de magiër zelf. Een topgoochelaar is zeer bedreven in vingervlugge handbewegingen. 

Konijnen, duiven en vuurballen

We worden tegenwoordig overlopen door allerlei vormen van vermaak, vooral vanuit beeldschermen en aangedreven door het internet. Al dit vermaak vormt een enorm contrast met het spel van een live goochelaar. Die kan niet gaan photo shoppen of AI inzetten om je een andere werkelijkheid voor te schotelen dan die jij gewend was. Juist daarom komen de ‘toverkunsten’ van een illusionist veel sterker bij je naar binnen. Want de trucs verschijnen niet op een scherm, maar zijn levensecht. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Dieren worden tevoorschijn getoverd, met vuur wordt gespeeld en ook het doorzagen van mooie dames behoort tot de routine van het goochel vak.

Een goochelaar inzetten ter bevordering van je bedrijfscultuur

Goochelen is in wezen een podiumkunst ter vermaak van een publiek dat zich graag laat verrassen. Een adequate magiër beklimt ook graag bedrijfspodia en kan dan bij bedrijfsmedewerkers zaken losmaken die de bedrijfscultuur versterken. Een magiër is juist voor organisaties een verkwikkende opleving waarbij toekijkende medewerkers ineens meer saamhorigheid voelen. Ze ondergaan namelijk dezelfde illusies. En dat is onafhankelijk van het type illusionist. Zo heb je magiërs die zelf nog al hun trucs in elkaar zetten (helaas steeds minder) en je hebt magiërs die hun trucs bij gespecialiseerde winkels inkopen. 

Toveren uit den boze?

Toveren is een wat te sterk woord voor wat volleerde goochelaars laten zien. Toveren past eerder thuis in bijvoorbeeld sprookjes. Wat de illusionist doet, is juist het publiek op het verkeerde been zetten. Je ogen worden als het ware gemanipuleerd zodat je niet ziet hoe capabel de illusionist zijn trucs voorbereidt en afhandelt. In de geschiedenis deden goochelaars dat ook, alleen was dat wel iets gevaarlijker dan tegenwoordig. Want je werd in en na de middeleeuwen snel beschuldigd van zwartekunst. Een paar nachten in een kot was dan je lot. Of nog veel erger: de brandstapel of ophanging. Zelfs nu nog zijn er landen waar goochelen snel als toveren en dus hekserij wordt gezien. Bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië. 

De specifieke capaciteiten van de goochelaar

Je zou zeggen dat de ene goochelaar eigenlijk ook de andere is. Maar het vakmanschap van het goochelen is iets ingewikkelder. Want de meeste illusionisten kunnen dan wel als allrounders optreden, ze hebben vaak ook een eigen specialiteit te bieden. Enkele soorten goochelaars:

  • Specialisten met verdwijntrucs
  • Specialisten met onderwater acts
  • Clowns
  • Illusionisten
  • Close-up goochelaars (werken vlakbij het ‘slachtoffer’)
  • Gedragsvoorspellers (mentalisten)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *