Een akoestische piano verschilt van een digitale piano. Daar waar de aloude akoestische piano geluid maakt met hamertjes en snaren, daar doet de digitale piano het met sensoren. Speel je akoestisch, dan heb je één pianoklank. Speel je digitaal, dan heb je een veel groter klank aanbod van allerlei soorten piano’s. Eigenlijk is een digitale piano computergestuurd. Door het aanslaan van een toets krijg je een kleine geluidsopname te horen. Elke toets is gekoppeld aan een eigen opname, afhankelijk van de toonhoogte van die toets. Maar net zoals bij de akoestische piano speelt ook de digitale het geluid hard of zacht af, al naar gelang de kracht die je op de toetsen zet. Sommige mensen houden het liever bij de akoestische piano, anderen zien heel veel extra mogelijkheden bij een digitale piano. Zeker nu het geluid van de wat duurdere digitale piano’s niet veel meer onderdoet voor die van de akoestische. Marktleider op digitaal piano terrein is Yamaha piano.

Voordelen van een digitale piano boven een akoestische

Een digitale piano is kleiner en lichter en vindt dus sneller een plek in huis. Daar waar je een akoestische piano toch wel twee keer per jaar moet laten stemmen, hoeft dat bij een digitale piano niet. Immers, de snaren ontbreken. Zelfs de mooiste akoestische piano moet het met één pianoklank doen terwijl een digitale variant een royaal klank aanbod heeft van diverse piano’s en zelfs andere instrumenten. Je kunt een akoestische piano niet harder of zachter zetten terwijl het volume van een digitale regelbaar is. En voor velen is het grootste voordeel dat je een digitale piano onderdeel uit kunt laten maken van je hele computeromgeving. Die sluit je zo op je desktop aan. 

Punten om op te letten

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. De mooie pianoklank bereik je alleen als je een wat duurdere digitale piano aanschaft want die heeft veel betere luidsprekers. Zoals een Yamaha piano in het wat hogere prijssegment. Als speler beleef je een akoestische piano ook wat intenser dan een digitale. Hoewel een digitale piano zeer aanslaggevoelige toetsen heeft, kun je met een akoestische piano toch nog meer nuances voortbrengen. 

Yamaha piano, meesterlijk geluid

Naast Clavis, Kawai en Roland behoort een Yamaha piano tot de absolute toppers, vooral in het duurdere segment. Yamaha geeft een ongeëvenaard heldere en voor Yamaha typische klank. Vooral de Yamaha Clavinova digitale piano’s worden zeer gewaardeerd door muziekkenners. En onlangs werd de Yamaha DGX-670 B nog geprezen als de digitale piano met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De zuivere pianoklank is gewoon een genot. Natuurlijk heeft Yamaha deze piano ook een ‘adaptive style’ meegegeven. Zo past de piano zich automatisch aan bij jouw speelstijl. Met natuurlijk ook een bluetooth-audiofunctie.

Hoe lang gaat een Yamaha piano mee?

Tot slot nog de levensduur van een digitaal model. Die loopt tot ongeveer 20 jaar. Maar, net als bij tv’s ook, de economische levensduur is veel korter. Want er komen steeds nieuwe en beter presterende modellen op de markt. Dat neemt niet weg dat je vele jaren plezier van je Yamaha piano hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *